Tilsyn, INHABILITET og indspisthed

Enhedslisten: Burde Pape-sagen ikke fjernes helt fra dagsordenen i denne situation?

Læserbrev: På byrådsmødet 12. oktober besluttede det store flertal at lukke sagen om udlejning af Sct. Mogensgade 3. Dette er en temmelig indviklet sag med mange problemstillinger. Ja et sammensurium af emner indenfor loven om almene boliger, boligselskaber og kommunalt tilsyn. Vil man dykke ned i detaljer, kan sagen ses på kommunens hjemmeside, sag nr. 24.

Her vil Enhedslisten forklare, hvad vi synes er kernepunktet i sagen: Er der en indspist praksis, hvor borgere med de bedste netværk på forunderlig vis har fået fat i nogle af de mest attraktive boliger i Viborgs centrum?

Sagens baggrund er, at i 2013 etablerede Boligselskabet Sct. Jørgen (i det følgende forkortet BSJ) et bofællesskab med støtte fra byrådet. Imidlertid er boligen opdelt og lejet ud til bl. a Søren Pape Poulsen på andre vilkår end tilsigtet, og med kommunal støtte.

Det har ført til spørgsmål om, hvorvidt denne udlejning er lovlig, om en midlertidig udleje kan vare over 7 år, hvilke ventelister der er og har været, og ikke mindst om kommunen har ført det lovpligtige tilsyn med sådanne lejemål på korrekt vis.

Endelig er kommunens sagsbehandling i spil, idet kommunaldirektøren umiddelbart før sagens behandling i byrådet blev erklæret inhabil i sager netop vedrørende BSJ. Borgmesteren valgte at sende ham udenfor døren.

Samtidig har boligselskabets egne advokater undersøgt udlejningen og lavet et notat, der frikender dem selv. Mærkværdigvis uden at disse forhold havde konsekvens for byrådets behandling.

Aksel Rosager Johansen fra Enhedslisten spurgte i sit indlæg kritisk netop ind til disse problemstillinger og kritiserede de tre store partiers rolle og interesse i netop ikke at gøre noget ved sagen.

Derfor valgte ordførerne for de forenede byrådspartier V, K, og S at gå efter manden og ikke sagen. Ingen af dem forholdt sig principielt til Viborg Kommunes manglende tilsyn med disse boligforhold. Ingen forholdt sig til det faktum, at et notat fra KL om kommunaldirektørens inhabilitet først forelå et par timer før byrådets start.

Hvem havde nået at læse det? og hvem forstod, hvilken betydning det måtte have for sagens behandling?

Andre spørgsmål stiller sig i kø:

Var borgmesterens reaktion – at sende kommunaldirektøren uden for døren i BSJ-sager – den eneste mulige lige på dette tidspunkt? Burde sagen ikke fjernes helt fra dagsordenen i denne situation og i stedet være sendt videre til en uvildig instans? Og hvorfor er ikke hele forvaltningen inhabil, når øverste chef er det?

Ingen spurgte ind til det eller til andre relevante uklarheder i selve boligsagen og kommunens tilsyn. I stedet kastede man sig over ”budbringeren”, idet man hævdede, at der jo ikke var beviser eller dokumentation for forkert udlejning eller forfordeling af personer. Jamen det er jo netop det et uafhængigt tilsyn, her kommunen, skal undersøge, – for det ved vi jo ikke!

Debatten var ret kort og udelukkende vendt mod Aksel Rosager Johansen i form af vrede bemærkninger og ”gode råd til en nybegynder i kommunal politik”.

Så uden en reel debat blev sagen lukket med stemmer 27 for, en imod (EL) og tre fraværende.

Omtale af sagen har fået flere eksperter i kommunal forvaltning til at undre sig over forløbet. Det gælder professor i offentlig forvaltning Kurt Klaudi Klausen:

”Det hele er indirekte, og sammenspist på en måde, der sætter spørgsmålstegn ved beslutninger om tildeling af lejligheden, og at man ser gennem fingre med ordninger, der er midlertidige, men nærmest bliver gjort permanente”.

Og Byrådets beslutning beror på boligselskabets eget advokatnotat og en inhabil kommunaldirektørs indstilling.

Også forvaltningsekspert Roger Buch undrer sig:

”Det er helt uforståeligt, at kommunaldirektøren ikke har været opmærksom på den potentielle inhabilitet. Eller at andre i forvaltningen ikke har været opmærksomme på kommunaldirektørens personlige relation til boligselskabets administrationschef. Spørgsmålet er om hele processen har været sagligt og professionelt forsvarlig”.

Sagen skal nu behandles i Bolig- og Planstyrelsen.

Af Flemming Gundersen, Liz Dueholm og Frederik Overgaard på vegne af Enhedslisten i Viborg.