Læserbrev: Ingen har stemt på nedskæringer i folkeskolen

Af Aksel Rosager Johansen, byrådsmedlem, Enhedslisten

Ikke en eneste vælger til kommunalvalget ønskede, at der skulle skæres voldsomt ned på folkeskolen i Viborg. Ingen partier stillede op på det grundlag. Tværtimod blev der indgået en konstitueringsaftale, der indeholdt teksten ”Skoleområdet tilføres ekstra midler”. Men det løfte løber Socialdemokratiet, Venstre og Konservative nu fra.

De udgør til sammen den nedskæringsalliance, der har ansvaret for, at skolernes budgetter i 2024 er skrumpet med 50 lærerstillinger, herunder 18 direkte fyringer, på trods af, at der kun er tre færre skoleklasser at undervise. Det vil medføre urimelige forringelser for børnene, for det er kun ved at minimere lærernes forberedelsestid, at kabalen kan gå op ude på skolerne. Og undervisning uden forberedelse er bare ringere. Ligesom det også er i forberedelsestiden, at lærerne skal sikre den vigtige kommunikation med forældrene.

Men det behøver ikke være sådan. Selvom staten har lagt en stram ramme ned over kommunernes økonomi, kan Viborg Kommune faktisk bruge 34 millioner kroner mere på velfærd i 2024, end der er budgetteret med. Det kan lukke det meste af hullet i folkeskolernes økonomi. Hvis byrådet ellers vil finde pengene.

Sammen med SF og Alternativet har Enhedslisten lavet et gennemregnet budgetforslag, hvor vi finder de penge. Vi har vist, at det er muligt, primært ved at rulle de ufinansierede kommunale skattelettelser på 0,4 procent fra 2014 og 2020 tilbage. Der står intet sted i konstitueringsaftalen, at skatten ikke skal hæves. Men Socialdemokratiet, Venstre og Konservative mener åbenbart, at det er vigtigere at holde fast i ufinansierede skattelettelser, end at holde deres løfte om at styrke folkeskolen.

De vil endda spare endnu mere de kommende år. I budgettet aftalte Socialdemokratiet, Venstre og Konservative faste årlige nedskæringer på 0,5 procent på alle områder undtagen social- og familieområdet. Det er cirka 5 millioner kroner årligt på skoleområdet, som nedskæringspartierne vil fjerne i 2025 og igen i 2026. Så selvom folkeskolen i 2024 er klart underfinansieret, bliver det værre i 2025 og 2026.

Folkeskolen er i et uvejr, og der er brug for en ny politisk retning, hvis skuden skal vendes.

Læserbrevet er bragt i Viborg Stifts Folkebrev