Hvorfor er Ø ikke med i budgetaftalen for 2023?

Budgettale – Af Aksel Rosager Johansen, Byrådsmedlem for Enhedslisten.

Jeg stemmer nej i denne anden behandling af budgettet.

Budgettet er fyldt med store underskud, sorte skyer forude og fuld tryk på besparelser i velfærden i år og de kommende år.

Enhedslisten vil hellere hæve skatten end skære i velfærden, og der er plads nok til at hæve skatten. Det er nu, mens vi har en stor opsparing, at vi skal vise rettidig omhu og sikre den langsigtede finansiering af kommunens økonomi. Hvis vi er heldige kan vi slippe for sanktioner, ellers har vi med opsparingen råd til at æde statens sanktioner og få en holdbar økonomi på lang sigt.

Enhedslisten vil en retning, hvor vi forsøger at ramme velfærden så lidt som muligt af besparelser og fjerne de forhadte og politisk uansvarlige effektiviseringskrav, for til gengæld at sætte skatten tilbage til det niveau den var på i 2014. Ja. Vi er så kompromissøgende, at vi ikke foreslår andet end at rulle skattelettelserne fra 2014 og 2020 tilbage.

De skattelettelser var tydeligvis som at tisse i bukserne for at holde sig varm. Kommunens økonomi går op og ned. Når der gives skattelettelser på toppen, så mangler pengene, når man når bunden. Det kan vi mærke nu.

Men skattestigninger var ikke den eneste løsning vi foreslog. Vi foreslog også et kompromis, hvor vi flytter penge fra mursten til velfærd. Og hvor investeringerne i mursten fokuseres på energirenoveringer, så vi kan spare penge på el og varme og i stedet bruge dem på velfærd. Det er en mulighed at flytte penge fra mursten til velfærd. Men ikke engang det kompromis var der opbakning til.

Nedskæringerne rammer hårdt i kommunen og vil ramme endnu hårdere de kommende år. Især hvis vi får en borgerlig regering, der vil fjerne endnu flere penge fra kommunerne.

I år rammer nedskæringerne socialområdet, den beskyttede beskæftigelse, servicen på rådhuset, den kollektive trafik og pedelarbejdet på skoler og institutioner.

Al hæder og ære til de byrådskollegaer der insisterer på, at sparekataloget på socialområdet og fx besparelser på SFO, biblioteker og endnu mere på den beskyttede beskæftigelse er uspiselige. Men når I så samtidig vedtager i budgettet, at I næste år skal finde besparelser fra de nøjagtig samme sparekataloger igen. Så bliver det altså utroværdigt.

Medmindre man selvfølgelig har tænkt sig at staten skal sikre flere penge til kommunen næste år. Det er en mulighed, men det kræver nok at I stemmer på Enhedslisten til folketingsvalget. Jeg frygter I også lader den mulighed passere.

Til sidst vil jeg gerne foreslå et meget rimeligt kompromis. Økonomien i Viborg Kommune er blandt andet presset fordi børnetallet falder. Så lad os da gøre noget for at forbedre forholdende for børnene. Lad os gøre Viborg til en særligt attraktiv kommune for børnefamilierne. Med en meget beskeden betalingsparkering på 10 kr. i timen – men først efter to gratis timer, og et lidt højere byggesagsgebyr end det foreslåede, så har vi råd til at indføre reelle minimumsnormeringer og ikke kun de skrivebordsnormeringer som folketinget har vedtaget.

Jeg tror helt ærligt, at det er bedre for kommunens borgere og kommunens økonomi, at børnene i daginstitutionerne får den bedst mulige tid i vuggestue og børnehave. At forældrene altid er trygge ved at aflevere børnene betyder mere end en lille pris for parkering. Og kommunen kan brande sig på det i den tilflytterstrategi, som I går så meget op i. Derfor ønsker jeg, at vi stemmer særskilt om de forslag. Der må da være opbakning til at prioritere børnene over gratis parkering.