Svindlerne og den danske infrastruktur

Svindlerne og den danske infrastruktur

Det er på det seneste blevet svært at skjule, at der er meget råddenskab i finanssektoren. Store banker deltager i tømning af europæiske statskasser og hvidvask af milliarder af kroner. Opstandelsen er med rette stor, og vi må håbe, det får alvorlige konsekvenser for de pågældende banker. Forhåbentlig vækker det også til eftertanke, hvem det er, der har overtaget helt vitale dele af dansk infrastruktur fra den danske stat de senere år.

Investeringsbanken Macquaries var indtil for nylig storaktionær i den tidligere statsejede Københavns Lufthavn. De købte sig ind i 2005, og da de solgte deres aktier videre i 2017, havde de tjent godt 12 milliarder kr på handlen. Penge som havnede i skattely. I dag er de som bekendt hovedaktionær i det tidligere statsejede teleselskab.

2017 var i øvrigt også året, hvor investeringsbanken Goldman Sachs solgte sine sidste aktier i det tidligere rent statsejede danske energiselskab DONG. Den samlede fortjeneste var også her godt 12 milliarder kr. Den var dog indtjent på bare 3 år.

Det er godt, vi stadig har DR til at lave dybdeborende journalistik, der kan afsløre bankernes betændte økonomiske transaktioner – og at det ikke i denne omgang lykkedes at få flertal for at sælge TV2. Gad vist, hvad der kommer til at ske med DSB i de kommende år?

De økonomiske skandaler har antaget et omfang, så de forhåbentlig vil blive husket også når støvet umiddelbart har lagt sig i de aktuelle sager. Forhåbentlig vil det også være muligt at blokere for salg af mere af den danske infrastruktur til private virksomheder, der kun har et formål for øje – stadig større indtjening.

Vi har ikke brug for mindre, men derimod mere offentlig sektor. En offentlig sektor, der naturligvis skal investeres i, så den kommer til at fungere langt bedre til gavn for borgerne. Og ikke som nu udsultes – måske for at bane vej for nye salg til Macquaries, Godman Sachs og beslægtede finansvirksomheder?

Jakob Sølvhøj, medlem af folketinget og gruppeformand for Enhedslisten. Valgt i Vestjyllands storkreds.

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

− 2 = 1