Enhedslisten er ikke med i budget 2024 – en anden vej er mulig

 

Læg sparekniven væk og styrk velfærden for vores børn, unge og udsatte

De tre byrådsmedlemmer Marianne Gaardsdal, SF, Stine Isaksen, Alternativet og Aksel Rosager Johansen, Enhedslisten har forud for de kommende budgetforhandlinger i fællesskab udfærdiget et fuldt finansieret forslag til næste års kommunale budget.

Igennem forslaget viser trekløveret en anden vej for Viborg Kommune – en vej ud af nedskæringer og stramme budgetter. I stedet vil de tre politikere investere velfærden, som holder hånden under de mest udsatte, og give borgere – særligt vores børn og unge – bedre rammer for at leve gode liv.

Penge til børn, unge og udsatte

Budgetforslaget fra SF, Alternativet og Enhedslisten betyder blandt andet, at socialområdet tilføres 10 mio. kr. og familieområdet 20 mio. kr. Kendetegnende for begge disse områder er de stigende udgifter som følge af, at flere og flere borgere har brug for hjælp til at håndtere store udfordringer. Denne merudgift skal dækkes for at undgå besparelser på hjælp til nogle af vores mest udsatte borgere.

SF, Alternativet og Enhedslisten har også en fælles målsætning om at gøre Viborg kommune til en meget mere børne- og unge-venlig kommune. Derfor har de i budgetforslaget sat i alt 9 millioner kroner af til at indføre minimumsnormeringer i kommunens daginstitutioner. Derudover afsætter de 10 mio. kr. til at styrke kommunens folkeskoler der trænger til et løft efter nogle turbulente år.

Ny økonomisk tænkning

Gennem forslaget lægger de tre partier samtidigt op til et opgør med den økonomiske tænkning, som hidtil har været fremtrædende i Viborg Kommune. De vil afskaffe de belastende  grønthøsterbesparelser, som hvert år tvinger en besparelse på 0,5% igennem på centrale velfærdsområder som daginstitutioner, skoler og ældrepleje. Derudover ønsker de at kommunen slipper sin hidtidige tilbageholdenhed i forhold til at bruge det fulde beløb på velfærd, som er tilladt inden for den serviceramme, der er udstukket af regeringen. Alene i år bruger kommunen 43,9 mio. kr. mindre er den har mulighed for – 43,9 mio. som man kunne have brugt på at levere bedre velfærd.

Politikernes udtalelser om budgetforslaget

“Børn og unge mistrives, som aldrig før, men der skrues fortsat på alle sparerknapperne. Et eksempel på det er at et politisk flertal i Viborg Kommune vil finansiere minimumsnormeringerne ved bl.a. at sænke pædagogandelen, det er den helt gale vej at gå. Det hele handler i sidste ende om at prioritere, jeg fortrækker at Viborg Kommune prioriterer kvalitet af og trivsel i vores institutioner” udtaler Marianne Gaardsdal fra SF.

”Det er tid til at sige stop. I stedet for at spare dem ned under gulvbrædderne skal vi investere i vores børn og unge. Viborg Kommune bruger langt færre penge pr skoleelev end andre kommuner. Det koster dyrt – både menneskeligt i form af mistrivsel og ringere kvalitet i uddannelsen, og samfundsøkonomisk, når børnene vokser op med dårligere mulighed for at trives og klare sig godt” udtaler Stine Isaksen fra Alternativet.

”Skattelettelserne i 2014 og 2020 har nu slået et hul i kommunekassen. Ansvarlig politik er at rulle dem tilbage. Det giver en sund økonomi på lang sigt og penge til at stoppe de forhadte årlige 0,5 % nedskæringer. Ved at gå den vej kan vi også dække merudgifterne på familie- og socialområdet, sætte en buffer af til uforudsete udgifter og investere 20 mio. kr. i velfærden” udtaler Aksel Rosager Johansen fra Enhedslisten.

Andre initiativer

Ved siden af den store satsning på børn unge og udsatte, har de tre partier også fundet plads i budgettet til en række andre forslag. Det drejer sig blandt andet om:

  • Mulighed for kommunale borgerforslag på byrådets dagsorden
  • En uvildig borgerrådgiver, som kan hjælpe borgerne gennem de kommunale systemer
  • Genindførelse af den psykiatriske fysioterapi
  • En styrkelse af den kommunale sagsbehandling for godkendelse af vedvarende energiprojekter, så man sikrer en hurtig udbygning af vedvarende energi samtidig med at man indtænker hensyn til natur og lokalsamfund

Finansiering

Finansieringen af budgetforslaget skal blandt andet findes via en skattestigning på 0,4% samt en p-afgift ved parkering i Viborg Midtby i mere end 2 timer. Derudover vil trekløveret hente penge ved at aflyse tilskud til Midtjyllands Lufthavn, reducere brug af eksterne konsulenter, skære i kommunens markedsføringsbudget og reducere nogle vederlag til byrådets medlemmer.

Budgetforslaget fra SF, Å og Ø i hovedtræk
  • Socialområdet tilføres 10 mio. kr. årligt for at dække de stigende udgifter på området.
  • Familieområdet tilføres ligeledes 20 mio. kr. årligt ligeledes for at dække de stigende udgifter på området
  • Daginstitutioner tilføres 9 mio. kr. for at sikre minimumsnormeringer med fortsat høj pædagogandel blandt de voksne
  • Skoleområdet tilføres 10 mio. kr. for at fastholde og styrke kvaliteten
  • Aflysning af 0,5% grønthøsterbesparelse

Læs mere i Viborg Stift Folkeblad her.