Når bedstemor bliver udliciteret

Læserbrev

Robert Demény
Byrådskandidat
Enhedslisten i Viborg

Skal Viborg kommune udlicitere velfærdstjenester som f.eks. ældrepleje til private aktører?

Det korte svar fra Enhedslisten er NEJ. Vi mener grundlæggende ikke, at skattekroner skal gå til profit i private firmaer.

Privatisering virker forjættende på politikere, der er i en evig jagt efter besparelser. Men – er prisen i udbuddet altid den rigtige? Når firmaer laver tilbud, kan politikerne så gennemskue om service og pris er korrekt afstemt?
De mere end 40 konkurser der har været i danske private plejefirmaer i perioden 2010 til 2016 tyder på, at der er noget, der ikke altid stemmer.

Viborg kommune har erfaringer, af den uheldige slags, med private firmaer, der lukkede ned, medens de varetog opgaver for kommunens borgere. Eksempler på dette var det private plejefirma Cenz, Toms rengøring og ikke mindst Absolut rengøring. I alle tilfælde blev mange ældre borgere efterladt i en håbløs situation. Kommunen blev også belastet af det, da kommunen med kort varsel skulle fylde hullet de fallerede firmaer efterlod sig. Lad os heller ikke glemme de ansatte. De havde næppe gyldne fratrædelsesordninger, som det ses i den høje ende af arbejdsmarkedshierarkiet.

Enhedslisten ønsker ved udlicitering, at der laves en beredskabsplan og at udgiften til denne, indregnes i prisen. Det kan give et mere korrekt billede af seriøsiteten i et tilbud. Vi kræver endvidere, at der stilles krav om en bankgaranti, hvis kommunen skal indgå en aftale med en privat velfærdsudbyder.  Endeligt kræver vi en arbejdsklausul, der sikrer kommunalt ansatte de samme løn- og ansættelsesforhold, hvis kommunen overdrager deres ansatte til en privat velfærdsudbyder.  

Regeringen barsler med en lovændring, men med tanke på at det er Innovationsminister Sophie Løhde, der styrer slagets gang, er der al mulig grund til at sidde ude på kanten af stolen. Det skal bemærkes, at det er et flertal uden om regeringen, der har tvunget Innovationsministeren til at se på sagen.

Enhedslisten er ikke tilhænger af profit på velfærdstjenester, som vi mener, er en offentlig opgave. Derfor skal der være klare og umisforståelige krav til hvordan en licitation gennemføres. De krav skal Enhedslisten nok fremføre.  

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

88 + = 90