Hvor er der en voksen?

Hvor er der en voksen?
Der er for lidt pædagogisk personale i børnehaven Unoden i Viborg. Det kunne enhver forsikre sig om ved at se TV2’s dokumentar forleden dag. En medarbejder alene med 18 børn. Det burde ikke kunne forekomme, men det gør det. Ikke alene i Unoden og ikke alene i Viborgs børnehaver.

Viborg hører ganske vist til blandt den fjerdedel af landets kommuner, hvor daginstitutionerne er dårligst normerede, men næsten overalt i landet er daginstitutionernes hverdag præget af urimeligt lave personalenormeringer. Børn og forældre stiller med rette spørgsmålet, ”hvor er der en voksen?”.
Situationen er ikke en ny. Det har stået på i årevis. I to finanslovsaftaler mellem Thorning-regeringen og Enhedslisten lykkedes det af få afsat ekstra midler til daginstitutionerne, men pengene forsvandt hurtigt fra området igen i de fleste kommuner. Det må ikke gentage sig. Derfor insisterede Enhedslisten under forhandlingerne forud for dannelsen af Mette Frederiksens regering på, at der skal indføres lovbundne minimumsnormeringer. Kommunerne skal forpligtes.

For enhver, der så TV2s dokumentar, må det stå klart, hvad kravet om minimumsnormeringer handler om. Det er ikke bare tal i en statistik. Det er børns vilkår og udviklingsmuligheder, det gælder. Vi skal have normeringer, der sikrer, at det pædagogiske personale har tid til børnene. Tid til nærvær og omsorg for det enkelte barn. Tid til at skabe de børnefællesskaber, der er så vigtige for børns trivsel og udvikling.
Der skal rigtig meget mere pædagogisk personale til, hvis forældrebevægelsens krav om 1 voksen pr 3 vuggestuebørn eller 6 børnehavebørn skal opfyldes. Den officielle statistik, der viser, at vi næsten skulle være i mål er åbenlyst misvisende og uden sammenhæng til daginstitutionernes virkelighed.
Enhedslisten vil have ansat 10.000 flere pædagogiske medarbejdere i landets daginstitutioner. Det kan ikke gøres på én gang, men det første store skridt skal tages nu. Ved de igangværende finanslovsforhandlinger foreslår vi, at der afsættes 1 mia. kr og indgås aftale om, at der skal lovgives om minimumsnormeringer inden næste sommer. Vi vil ikke vente længere. Vi skal i gang med indførelsen af minimumsnormeringer nu.

– Jakob Sølvhøj, børneordfører og gruppeformand for Enhedslisten i Folketinget

 

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

25 − 21 =