ENHEDSLISTEN PÅ SOLIDARITETSBESØG I TYRKIET

2017-06-04 Hjemmesiden om Tyrkiettur.

Samtaler, politiovervågning og masser af te.

25.-28.maj besøgte 4 byrådsmedlemmer, heriblandt Flemming Gundersen samt MF Christian Juhl, det sydøstlige Tyrkiet, dvs. hovedbyen Diyarbakir/Amed, en del af Kurdistan.
Els byrådsmedlemmer mødte med lokalpolitikere og forskellige organisationer, som Erdogan-styret har udsat for omfattende chikane og undertrykkelse, de seneste to år, senest i kølvandet på folkeafstemningen 16. april 2017.

Besøget er en vigtig del af det igangværende solidaritetsarbejde med partiet HDP, og dets lokale repræsentanter, som er blandt de centrale kræfter, der kæmper for politiske rettigheder og anerkendelse af minoritetsgrupper i Tyrkiet.

Vi fik med 10 møder over tre dage med forskellige lokale kurdiske organisationer bekræftet, hvor omfattende undertrykkelsen er. Alle fortalte stort set den samme historie:

Erdogan bruger undtagelsestilstanden efter kupforsøget til at lave et omfattende indskrænkning af demokratiet i Tyrkiet. Folkevalgte og journalister fængsles, mens kvinde- og menneskerettighedsorganisationer lukkes på stribe. I de kurdiske områder er mere end 50 borgmestre blevet tvangsfjernet, og rigtig mange sidder forsat fængslet. Mere end 3,3 mio. mennesker har mistet deres folkevalgte lokalpolitikere. I stedet for borgmestrene har Erdogan-styret indsat administratorer, kaldet statskommisærer, der via dekreter regerer lokalt, fyrer ansatte og forbyder lokale organisationer og lukker deres kontorer.

Vi afsluttede besøget med at gå en tur i bydelen SUR, den oprindelige by indenfor den gamle bymur. Her har de tyrkiske myndigheder ødelagt en del beboelser, og jaget folk ud. Andre er blevet truet med, at de skal forlade deres hus inden en måned. De fleste boliger har fået lukket for vand og el. Mange beboere nægte at flytte.
Dette sker for at skræmme folk, og ødelægge den kurdiske kultur, som ellers fik en opblomstring i begyndelsen af årtusindenet.
Gåturen blev afbrudt af politiet, der tjekkede/tilbageholdt vores pas en time, mens vi fik serveret te af de lokale. Vi blev i øvrigt overvåget af civilt politi alle tre dage, i biler der fulgte os rundt til møderne.

Vi nåede vores fly, uskadte, men trætte og med mange indtryk i bagagen.

Jeg vil naturligvis meget gerne holde møde/oplæg om den politiske situation i Tyrkiet, kurdernes frihedskamp og den tiltagende undertrykkelse i landet.

Med venlig hilsen
Flemming Gundersen, byrådsmedlem i Viborg for Enhedslisten