Flemming Gundersen

DATACENTRE. Mange spørgsmål er ubesvaret – Læserbrev – Flemming

                                                                      2020-02-28 Apple 5års debat

Viborg S. Folkeblad havde 22. februar i anledning af 5-årsdagen for Apples indtog i byen en række artikler om Apples hemmelige projekt, byggeri og borgmesterens reaktion og holdning. Fint nok og krydret med Norups leder.

Men alligevel meget skuffende journalistisk. Når Norup nu ved flere lejligheder har udtrykt sin frustration over Apples lukkethed, er det lige lovligt ”pænt” at kalde ikke-kontakten med Apple for en oplevelse. Han er jo lige så ærefrygtig som ”de besluttende organer”, som han benævner Viborgs ledende politikere og erhvervsfolk.

Der er jo ikke tale om, at virksomheden ikke er gearet til pressekontakt. Tværtimod. Apple ønsker at styre alt vedr. sig selv og har magt til at lukke helt af. Det vidner hele beslutningsprocessen og efterfølgende byggeriet, udvidelsen og energiforsyningen om. Og så retter alle –på nær Enhedslisten – ind. Der er ikke megen spørgen ind, endsige kritik af noget som helst.

Jeg mindes ikke i de fem år at have oplevet nogen politisk udmelding fra et byrådets øvrige partier, eller et medlem herfra, om noget emne i denne sag overhovedet. Hverken i byrådet, på offentlige møder eller i læserbreve. Nåh jo, lidt om noget med overskudsvarmen, et problem som ikke er løst. Hvem skal løse det og hvordan? Kommunen, staten, fjernvarmen, Apple? Svaret blæser i vinden.

Enhedslisten diskuterer og problematiserer forskellige aspekter af Apples og andre datacentres indtog i Danmark. Det har vi gjort i mange indlæg her i Folkebladet gennem årene, foruden bemærkninger til de lokalplaner (nr. 460 og 518), der styrer byggeriet, – uden en eneste reaktion.

Lad mig nævne nogle eksempler: Den udemokratiske lukkethed i beslutningsprocessen; Apples energibehov kontra Danmarks energiforsyning; byggeriets udformning: hvorfor ikke solpaneler på de store databygninger, hvorfor ikke krav om løsning af overskudsvarmen inden en igangsætning? Hvorfor den senere udvidelse? Får vi markant billigere fjernvarme; kommer der mange tusind nye arbejdspladser; kan man virkelig kalde et datacenter for et grønt projekt med et så enormt strømforbrug? hvilke vindmøller skal levere strøm? Vi ved det ikke!

Burde det ikke være en statslig opgave at styre dataforsyningsvirksomheder i sammenhæng med planlægning af energi og varme?

På landsplan har der været en debat i anledning af at der kommer flere datacentre, inklusiv en debat om den accelererende digitalisering af alting, specielt i det offentlige. Det er vel nu gået op for folk, at data ikke ligger ude i skyen, i verdensrummet, men i store fysiske anlæg, som fylder og bruger masser af energi, centre som styres helt lukket af store internationale firmaer udenfor enhver demokratisk kontrol?

Der er masser af spørgsmål og uløste problemer. Norup er inde på det i sin leder i lørdags: statens og EU’s rolle, afgifter og overskudsvarme, Apples magt. Spørg dog de lokale aktører, og få nogle svar fra dem. Jeg venter spændt.

Flemming Gundersen, byrådsmedlem for Enhedslisten i Viborg kommune

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

− 7 = 2